11 aug Kopi Luwak: een onbetaalbaar kopje koffie
Als enorme koffieleut ben ik altijd geïnteresseerd geweest in deze “onbetaalbare” koffie. Alleen de naam vond ik al lekker klinken. Maar toch, koffie die gemaakt wordt van de uitwerpselen van een kat… niet echt een aantrekkelijk idee. Zeker als je bedenkt hoe er wordt omgegaan met deze dieren. Wij verkochten deze koffiesoort ook. Verkochten, verleden tijd dus. En ik vertel je graag waarom dat zo is.
Wat is het?
Kopi Luwak, Kopi Loewak of te wel koffie van de civetkat is de duurste koffiesoort ter wereld. Niet omdat de koffiebes zo duur is, maar vanwege het zeer “speciale” productieproces. De civetkat is namelijk dol op de rijpe koffiebes als klein onderdeel van zijn dieet. De bessen gaan door het lichaam – en dus het verteringssysteem van de kat – en vervolgens komen de koffieboontjes er in zijn geheel weer uit.
Vroeger mochten de koffieplukkers in Indonesië geen bessen voor eigen gebruik plukken, dus mochten zij het met de uitwerpselen van de Civetkat doen. Voor de duidelijkheid: vroeger liepen er dus vrolijk dartelende diertjes rond, tussen de koffieplukkers, die heerlijk van de koffiebessen aan het smikkelen waren.
Bucketlist.
Door dit beeld en het verhaal dat er maar weinig van deze koffie geproduceerd wordt, wordt de koffie als “onbetaalbaar” gezien en staat het drinken van deze koffie bij veel mensen op de bucketlist. Mooie, schattige plaatjes bij #kopiluwak op Instagram en de vele reacties “I have always wanted to try this” bevestigen hoe populair deze koffie is. De marketing is goed en er wordt wel degelijk veel geproduceerd van deze koffie.
Het echte verhaal.
Nooit stilgestaan bij het werkelijke verhaal viel ik die ene ochtend, lekker genietend van mijn gewone bakje koffie, van mijn stoel door een vreselijk filmpje over de civetkat en de keiharde productie van Kopi Luwak koffie.
Helemaal geen vrij rondhuppelende katten, maar kleine kooien en eenzijdig eten. Terwijl:
1. De civet dol is op koffiebonen, maar alleen als toetje in een afwisselend dieet;
2. De civet een enorm territorium nodig heeft. De beestjes worden gek in kleine ruimtes.
Onbetaalbaar?
Oordeel zelf: is het echt waard om dit te drinken, ook al staat (en hopelijk vanaf nu – stond) het op je bucketlist? Is € 20 voor 100 gram echt onbetaalbaar? Als hier de echte prijs voor betaald zou worden die het kost (een levend wezen) dan is het in mijn beleving pas echt onbetaalbaar. Letterlijk.
Op internet zijn veel schrijnende filmpjes te vinden over de productie van Kopi Luwak. Die willen we niet bij Inproc laten zien. Dit filmpje geeft je een duidelijk maar minder gruwelijk beeld:
Dit artikel is geschreven door:
Bianca Ippel.
Nuchtere idealist, ondernemer, trotse bezitter van een retro Volkswagen busje, koffie-, worteltaart- en wijnliefhebber, helpt bedrijven hun duurzame business op te bouwen en is vaak op het strand te vinden.
Danielle W.
Geplaatst op 12:34h, 27 aprilVooropgesteld dat ik geen koffie drinker ben, heb ik met eigen ogen gezien hoe deze beestjes worden gehouden. Kortom goed verhaal inderdaad. Wel vraag ik mij of of er echt geen teler is die op een eerlijke manier deze koffie verkoopt. Ik ga het binnenkort voor je uit zoeken met eigen ogen. Wordt vervolgd.
Bianca Ippel
Geplaatst op 12:53h, 27 aprilIk hoor graag je bevindingen!
Justin Tieleman
Geplaatst op 15:11h, 10 septemberBeste Danielle,
Wij zijn een ervaren partij op het gebied van “Wilde” Kopi Luwak koffie, die wij uitsluitende op Sumatra collecteren en exporteren. Wij hebben de afgelopen jaren intensief samengewerkt met UTZ, SAN/Rainforest Alliance en World Animal Protection om dit te waarborgen.
Na een periode te hebben samengewerkt met onder andere WAP (World Animal Protection) en UTZ Certified om “gekooide” Kopi Luwak tegen te gaan, is in de 2e helft van 2014 een groot succes behaald:
UTZ zal geen producenten meer gaan certificeren die civetkatten in gevangenschap houden om Kopi Luwak te maken.
http://www.worldanimalprotection.nl/nieuws/2014/UTZ_helpt_civetkatten.aspx .
Elk micro lot Wilde Kopi Luwak is gecertificeerd door de Gayo Coffee Protection Society met bijbehorende cupping report en schriftelijke verklaring van de World Animal Protection. Daarnaast bezoek ik jaarlijks persoonlijk de boeren waarvan wij de koffie op Sumatra betrekken. Meer details zijn beschikbaar op onze website https://www.wildgayoluwak.com. en https://cofspico.com/genuine-wild-kopi-luwak-sumatra-arabica/.
Daarnaast heb ik de afgelopen jaren met een team gewerkt aan een film docu over ons productieproces op Sumatra mbt Wilde Kopi Luwak koffie. De trailer is hier beschikbaar en film is bijna klaar: https://vimeo.com/232634771
Mocht je meer vragen hebben dan kun je me uiteraard altijd even een mailtje sturen!
Met vriendelijke groet,
Justin Tieleman