Goeie Zaak: de geur van koffie en de sfeer van toen

Ze zijn er nog: kleine, eigenzinnige middenstanders die dapper overleven te midden van grote ketens en online shops. Zoals Krista Buys van Inproc in Den Haag.

De tekst is geschreven door Rianne van der Molen en de foto’s zijn gemaakt door Joost Hoving. Aan hen behoort alle eigendom van tekst en foto’s. Onlangs hebben zij een boek uitgebracht: Een Goeie Zaak, dit is een ode aan alle middenstand winkeliers die kleur geven aan dorpen en steden. Klik hier voor het boek. Echt de moeite waard.

De geur van koffie en de sfeer van toen

Toen de moeder van Krista Buys (48) in 2005 de haagse koffie- en theewinkel Inproc verkocht, namen de kopers bijna alles over. Alleen het porseleinen beeldje uit de etalage was een familiestuk en dus kreeg de nieuwe eigenaar deze in bruikleen. “Eind 2015 werd ik gebeld of ik het beeldje kon halen, want de winkel ging dicht”, vertelt Krista. “Daar schrok ik van. Inproc, een afkorting van Indische Producten Centrale, zit al sinds 1853 aan de Denneweg. Het was het levenswerk van mijn ouders. En dan de deur dichtgaan? Die gedachten kon ik niet aan.”

Ze besluit haar leven radicaal om te gooien. Al jaren is ze volleybaltrainer. “Ik vroeg me al af: hoe lang kan ik nog doorgaan met zo intensief sporten? Spontaan heb ik besloten de winkel te kopen.” Als ze er in die weken kritisch rondkijkt, heeft ze het gevoel dat de ziel uit Inproc is verdwenen. “Ze verkochten bijvoorbeeld thee van andere merken. Ik ben de recepten van theemelanges, zoals mijn ouders ze samenstelden, gaan zoeken. Zodat de kasten nu vol staan eigen melanges staan. Ook ben ik gaan koffiebranden in de winkel, net als mijn vader deed. Langzaam kwam de sfeer van toen weer terug.”

Ze wil de winkel met haar team klaarmaken voor de toekomst. Zodat uiteindelijk iemand met net zoveel liefde voor koffie en thee Inproc kan overnemen. “Veel klanten kennen Inproc nog uit hun jeugd. Ze vertellen mij hoe die geur van koffie ze terugbrengt naar vroeger, toen ze van mijn moeder een doosje rozijnen van Sun-Maid kregen. Ik vind het fantastisch dat deze plek onderdeel is van zo’n jeugdherinnering. Natuurlijk moet ik hier mijn boterham verdienen, maar ik heb Inproc vooral teruggekocht om het te koesteren. Zodat deze winkel altijd blijft bestaan.”

Inproc Koffiebranderij en Theehandel, Denneweg 63, Den Haag.

Geen reactie's

Geef een reactie