Verveine kruiden melange Fresh&Fit

Verveine, waarom Fresh & Fit?

Naast de pure gedroogde Verveine kun je bij ons een heerlijke kruidenthee melange op basis van Verveine vinden, namelijk Fresh & Fit.

Door o.a. de volgende kruiden: verveine, citroenmelisse, aardbeiblad en lemongrass, is dit een heerlijke frisse en citrusachtige kruidenthee. Deze thee is heerlijk om warm te drinken, maar ook koud (coldbrew) is deze thee heerlijk en helpt je om lekker voldoende water te kunnen drinken op een dag doordat er een lekker smaakje aan je water komt.

 


“Fresh & Fit als de perfecte avond thee”


 

Eerlijk is eerlijk. Ik vraag me nu al een tijdje af: Waarom noemen wij onze Fresh & Fit nu eigenlijk: Fresh & Fit?

Verveine staat bij mij bekend als een kalmerend en rustgevend kruid. Verveine thee wordt veel gedronken na het eten vanwege een goede werking op onze spijsvertering. Het kalmeert onze zenuwen en ontspant ons lijf. Voor mij de perfecte avond thee dus en niet echt het antwoord op mijn vraag.

Om dit wel te kunnen beantwoorden ben ik de geschiedenis van Verveine ingedoken.

 


“Verveine was vroeger een heilig kruid”


 

Verveine, ook wel IJzerhard, was voor zowel de Grieken, Romeinen en de Druïden een heilig kruid. Een symbool van vrede en verdraagzaamheid. Het werd zo’n beetje tegen iedere kwaal of ziekte ingezet. Van oorlogswonden tot beten van giftige slangen, leverkwalen, zweren, hartziekten en kiespijn. Voor alles werd Verveine gebruikt. Ook was Verveine gewijd aan de planeet Venus waardoor het een liefdeskruid is.

Heksen en tovenaars droegen kousenbanden van Verveine zodat ze niet vermoeid raakten. Jarenlang hebben wandelaars en bergbeklimmers dus Verveine in hun schoenen gedaan tegen vermoeide voeten. En ik kan je vertellen aankomende zaterdag draag ik Verveine in mijn schoenen.

Ik geloof niet dat we in onze huidige samenleving slangenbeten nog behandelen met Verveine ( mocht het je toch een keer overkomen, gebruik dan de Verveine die je in je schoenen hebt gestopt 😉 ) maar Verveine is wel degelijk super gezond.

 • Het is goed voor de spijsvertering.
 • Het werkt (zenuw)ontspannend en is daarom goed voor een gezonde nachtrust.
 • Het werkt vochtafdrijvend en stimuleert de lever- en nierfuncties. Vandaar dat Verveine ook tegen migraine wordt ingezet.
 • Helpt bij verkoudheid, stress, en koorts.
 • Helpt de huid sneller herstellen bij wonden.

 


“Pas op bij zwangerschap”


 

Planten (kruiden) kunnen uiterst krachtig werkende stoffen bevatten. Mocht iemand in een winkel ooit tegen je zeggen dat het gebruik van kruiden onschuldig en ongevaarlijk is, loopt dan direct door naar de volgende winkel. Kruiden kunnen namelijk uiterst schadelijk zijn. Het is wel zo dat we het dan vaak over het medicinale gebruik hebben van kruiden en niet over het culinaire gebruik. Het drinken van een kop kruidenthee valt onder de noemer culinair gebruik.

Better be safe than sorry. Verveine stimuleert de baarmoeder en heeft menstruatie bevorderende eigenschappen. Vermijd verveine daarom in de eerste maanden van de zwangerschap. Tegen het einde van de zwangerschap kan Verveine wel weer goed van pas komen dus.

 


“Verveine helpt jou bij het uitkomen van jouw mooiste dromen”


 

Verveine is een spiritueel kruid. Het kan gaten in de aura van de mens helen en het stimuleert helderheid, inspiratie en creativiteit. * Verveine helpt jou bij het uitkomen van jouw mooiste dromen * En net zoals salie wordt verveine ingezet bij een huis- of aurareiniging. De gedroogde kruiden worden dan op een houtskooltje gebrand, waardoor een geurige rook ontstaat. Ook kan de thee van Verveine gebruikt worden om de ruimtes vrij te maken van allerlei ‘rommel’. Sprenkel de (afgekoelde) Verveine thee in de ruimte en brand daarna Salie om de rest ‘uit te roken’

Nog een aantal interessante (of althans dat vind ik) weetjes van vroeger:

 • Wanneer het kruid aan een paardenstaart werd gebonden, liep het paard sneller;
 • Bracht men het kruid naar de akker, dan was de oogst overvloedig en was er geen schade door slecht weer;
 • Wie Verveine bij zich droeg werd tijdens het lopen niet moe en verdwaalde niet;
 • Door het plukken van Verveine heb je een gelukkig huwelijk;
 • Het kruid zou zorgen voor de mooiste toekomst voorspellende dromen;
 • Giftige slangen zouden je niet bijten als je Verveine bij je droeg;
 • Gedroogde bosjes Verveine in huis brengen geluk en bescherming.

 


“Ja leuk, maar waarom nou die Fresh & Fit”?


 

Ik had het leuk gevonden dat de benaming van onze Fresh & Fit thee afkomstig was van de fitheid die Verveine (blijkbaar vroeger) met zich meebracht. Je gaat er EN sneller van lopen EN je wordt niet meer moe. #ILOVEIT

Toch denk ik dat het te maken heeft met de combinatie van smaak en gezondheid? Ik denk ‘Fresh’ voor de heerlijk frisse citrusachtige geur en smaak en ik denk dat ‘Fit’ wel iets zegt over de vele gezondheidsvoordelen van dit prachtige kruid.

Lijkt Fresh en Fit je een heerlijke kruidenthee? Dan kun je het product hier vinden. Liever de Verveine puur? Dan kun je kiezen voor Verveine fijn en Verveine grof blad.

Geen reactie's

Geef een reactie